joi, 8 decembrie 2011

TORT GANACHE CU JELEU DE CAPSUNI





   LA MULTI ANI!piticului nostru Dragos,care pe data de 05.12.2011 a implinit 8 anisori.Ideiea acestui tort a venit de aici,ce-i drept cu unele modificari   http://www.edithskitchen.ro/2011/08/tort-ganache-cu-jeleu-de-zmeura.html,multumesc mult Edith

INGREDIENTE:
Blat:
9 oua
150 ml ulei
9 linguri de faina
9 linguri de zahar
1  praf de copt
Pentru crema :
1 pachet de unt-250g
3 galbenusuri
300 zahar pudra
150 ml frisca lichida
1 esenta de rom
1 cutie mascarpone
300 ciocolata cu lapte
Pentru jeleu de capsuni:
1 kg capsuni congelate
12 linguri zahar
20 g gelatina
Sirop:
6-7 linguri de zahar
200 ml apa
 esenta rom
Decor:
frisca  300 ml
bombonele arginti
bomboane rafaello
bombonele arginti
MOD DE PREPARARE:
Blat:
Albusurile se bat bine spuma
Galbenusurile se amesteca cu zaharul pana se fac spuma.Se adauga uleiul ,faina si prafu de copt.
Se incorporeaza toate cu albusurile batute.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt,se pune compozitita si se da tava la cuptor pentru 30 minute.
Se scoate blatu ,se lasa la racit apoi se taie in 3 .
Crema ganache :
Se topeste ciocolata rupta  bucatzele  si se amesteca cu frisca lichida.



Se lasa la racit
Untu se mixeaza bine cu zaharu pudra,galbenusurile si esenta de rom.


Se adauga mascarponele


 si ciocolata topita,se mixeaza bine toate.


Va rezulta o crema foarte ,foarte fina
Sirop:
Se caramelizeaza zaharul,se adauga apa iar la final se pune esenta de rom.
Jeleu de capsuni:
Capsunile se pun intr-o strecuratoare si se lasa la scurs si descongelat.

Dupa ce sau scurs ,se pun pe foc impreuna cu zaharul.Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 20-25 minute.
La final dupa ce sa racit putin se adauga gelatina dizolvata in 20 ml apa  si se amesteca bine toate.


ANSAMBLARE TORT:
Se pune unu din cele 3 blaturi de tort intr-o forma cu pereti detasabili,

se insiropeaza bine cu sirop.

Se pune o parte din crema,
se pune cel de al doilea blat,din nou un strat generos de crema si in final cel de al treile blat.

Se insiropeaza si cel de al treile blat,dupa care se pune jeleu de capsuni.


Se da la rece pana a doua zi sau cel putin 3 ore.
A doua zi,se scoate din frigider,se indeparteaza pereti vasului (eu am avut si inaltaroare,improvizate din cutia de lapte..........era mai inalt tortu cu jeleu ,decat tava............hihi)



Se imbraca tortu in frisca si se decoreaza dupa bunul plac al fiecaruia.


Decorul  am incercat sa imit dupa reteta lui Edith............http://www.edithskitchen.ro/2011/08/tort-ganache-cu-jeleu-de-zmeura.html  al meu nu prea e reusit,dar sa papat.Multumesc mult Edith,pupici
O feliuta virtuala si pentru voi toti.
 cu chiu cu vai ,,,,,,,,,,,,am reusit sa-l conving pe Dragos sa tina tortu pentru a-i face o poza.........in toate pozele sa stambat,ba a scos limba........asta e cea mai serioasa cat de  cat



Pofta buna.


6 comentarii:

  1. La multi ani Dragos!!... Frumos tortul..

    RăspundeţiȘtergere
  2. Felis multumesc din tot sufletu,pupici

    RăspundeţiȘtergere
  3. La multi ani frumosi si sanatosi lui Dragos !Sa creasca mare si sa va umple sufletul si inima de fericire, implinire si bucurii !Pup ochisori frumosi !

    RăspundeţiȘtergere
  4. La multi ani Dragos, te pupam dulce, nadina foarte bun tortul, pupici :*

    RăspundeţiȘtergere
  5. La multi ani Dragos! Minunat tort i-ai facut mami!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Multumesc din suflet,pupiciiiiiiiiiiiiiiii

    RăspundeţiȘtergere

Lista mea de bloguri